lauantai 12. joulukuuta 2015

Suolistotukos #27

Suolistotukoksen oireet ja hoito! 

Pumpulille tuli tänään siis suolistotukos ja päätin kertoa teille miten se hoidetaan ja mitkä ovat sen oireet! Kerron oman kokemuksen suolistotukoksesta eli kaikilla kaneilla ei varmasti ole näitä aivan samoja oireita tai hoidot eivät tepsi. 

Meillä Pumpuli ei syönyt ollenkaan edes porkkanaa eikä myöskään papanoita ollut tullut yön aikana kuin ihana muutama todella pieni. Tajusin heti kyseessä olevan suolistotukos ja kävin sanomassa äidilleni asiasta ja haimme Pumpulin "kanilasta" luoksemme. Onneksi lääkekaapissamme oli parafiiniöljyä, joten annoimme sitä n. 1,5ml. Parafiiniöljyä saa antaa 1-3ml 6-8 tunnin välein, jos suolisto ei ala toimimaan. 

Pumpuli oli suolistotukoksen aikana alakuloisempi kuin ennen, mutta kuitenkin liikkui vähän. Herra etsi sopivaa asentoa, missä mahaan ei sattuisi. 

Meillä oli tänään myös näyttelyt, mutta Pumpuli ei osallistunut tukoksen takia, mutta tuli herra kuitenkin mukaan, että saisimme hoidettua häntä siellä. 

Matkalla hieroin kanin masua kevyesti ja pakkoruokkisin sitä vähän eli laitoin heinää poskesta ja työnsin sitä niin paljon, että kanille tulisi pakonomainen pureskeluliike. 

Pikkuhiljaa Pumpuli alkoi voimaan paremmin ja söi itse vähän. Loppujen lopuksi se alkoi myös papanoimaan. 

Eli oireet ovat: 

Alakuloisuus

Ei syö (edes lempiruokaansa)

Ei papanoi tai papanoi todella pieniä papanoita ja todella vähän

Makoilu 

Hoitokeinoja: 

Parafiiniöljyä 1-3ml

Hiero kevyesti vatsaa

Pakkosyötä (laita heinänkorsi kanin poskeen (poskessa ei ole hampaita) ja työnnä niin, että kani alkaa itse pureskelemaan)

Pakkoliikuta (yritä saada kani liikkumaan)


KANNATTAA OSTAA LÄÄKEKAAPPIIN VARUIKSI PARAFIINIÖLJYÄ! SITÄ SAA APTEEKISTA! !!

Suolistotukosta voi ehkäistä antamalla, vaikka ananasmehua, jossa ei ole lisättyä sokeria, karvanlähdön aikana veteen sekoitettuna. Älä kuitenkaan laita ananasmehua hirveän paljon veteen. 

Jos tälläinen tilanne sattuu juuri sinun kohdalle, kannattaa apua etsiä muualtakin netistä ja eläinlääkärille ilmoitus HETI, jos kani on todella huonossa kunnossa tai papanoita ei ole tullut yli päivään/ei ole syönyt yli päivään itse.

Kani ei voi olla kauaan paastossa, joten suolistotukoksen hoitaminen kannattaa aloittaa niin alussa kuin mahdollista. Tähän kani voi myös kuolla nopeasti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tarkistan kommentit ennen julkaisua, joten ethän lähetä kommenttia useaan kertaan! :)