lauantai 30. tammikuuta 2016

Kanien "puunaus"

Olemme käyneet nyt usein näyttelyissä, joten päätin tehdä artikkelisarjan näyttelyyn valmistautumisesta. Teemme tämän melkein joka kerta ennen näyttelyitä ja tietenkin omalla tavallamme ja meille sopivimalla. 


TARVIKKEET

Tärkeimmät tavarat ovat tietenkin harja sekä kynsisakset. Niiden pitäisi olla muutenkin kaniomistajalla, sillä eihän kanin kynsiä voi päästää kasvamaan liian pitkiksi eikä turkkia ole hyvä päästää takkuuntumaan. "Lisätarvikkeita" ovat pinsetit, joilla voidaan nyppiä valkoisia karvoja jos menee hieman virallisempiin näyttelyihin eli ulkomuotoluokkaan. 

pinsetit puuttuu, sillä ne eivät ole pakollisia

HOITO

Kanin hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin esim. noin viikkoa ennen h-hetkeä. Ensimmäiseksi olisi hyvä harjata kani selväksi, ainakin pitkäkarvaiset kanit. Harjata voi joka päivä tai sitten ei tarvitse harjata ollenkaan,  jos on lyhytkarvainen kani. Valkoisilla kaneilla tulee useimmiten tassut kellertäviksi ja ne olisi hyvä pestä ennen näyttelyitä. Kellertävyys ei kuitenkaan lähde kokonaan, mutta se haalistuu aina edes vähän. Kannattaa ottaa pieni vati ja sen pohjalle noin 5 cm vettä ja kani hetkeksi sinne. Pesemiseen kannattaa käyttää aitoa Fairya. Ei mitään kopioita vaan aitoa. Myös perunajauho, sitruuna ja eläinten kuivashamppoo sopii. Muistakaa, että peskää vain ja ainoastaan tassut, sillä kanin korviin ei saa mennä tippaakaan vettä ja kani voi helposti sairastua. Pesun jälkeen kuivaa kani kunnolla lämpimässä paikassa ettei pupusi vilustu. Kynnet kannattaa leikata, jos ovat liian pitkät, mutta ei kannata leikata liikaa ettei vahingossa osu suoneen. Valkoisista kynsistä näkee helposti missä suoni on, mutta tummista sitä ei näy, joten avuksi voi ottaa taskulampun.

MUUTA KANNATTAVAA

Kaiken pesun ja harjaamisen jälkeen kannattaa pitää kanien häkit ja vessalaatikot siistinä ettei kani pääse sotkemaan itseään. Porkkanaa voi antaa, mutta meillä ainakin se värjäsi Pumpulin kaulan oranssiksi. Oranssi kuitenkin kuuluu nopeasti, joten me ainakin annamme porkkanaa välillä näyttelypäivän aamuna eikä se kovin helposti värjäänny ellei kani syö sotkuisesti.

Toivottavasti näistä oli edes hieman apua näyttelypäivään valmistautumisessa. Meillä tämä toimii jotenkin, mutta aina jää tassut hieman kellertäviksi. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tarkistan kommentit ennen julkaisua, joten ethän lähetä kommenttia useaan kertaan! :)